Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) okulların deprem karşısında risk altında olduğuna dikkat çekerek bir dizi tedbir talep etti. Velileri okulların deprem karşısında yeterli dayanıklılıkta olup olmadığını öğrenmeye çağırdı.
BİNLERCE OKUL DEPREM RİSKİ ALTINDA
Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) yaptığı basın açıklamasında; “Çocuklarımızın en fazla zaman geçirdikleri mekânlar olan okulların, depreme dayanıklılığı konusundaki kuşkularımız, bu son yaşadığımız deprem felaketiyle kaygıya dönüşmüştür. Deprem sonrası İstanbul’da 93, İzmir’de 8 okulun alel acele boşaltılması kaygılarımızı daha da artırmıştır. Bu durum gösteriyor ki, ülkemizde binlerce okul deprem riski altındadır.” denildi.
ACİL TALEPLER
Veliler olarak, okullarda alınması gereken önlemlere ilişkin Veli-der acil taleplerini sıraladı:
1- Ülkedeki tüm kamu ve özel okulların zemin etütleri, depreme dayanıklılık testleri ve risk analizleri Mühendis ve Mimarlar Odası, üniversiteler gibi bağımsız kuruluşlara bir an önce şeffaf bir şekilde yaptırılıp kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
2- Çocuklarımızın okullarda olduğu saatlerde yaşanacak bir depremden dolayı oluşabilecek kötü manzaralarla karşılaşmamak için, en kısa sürede okullarda deprem öncesi, deprem anında ve deprem sonrası için eylem planları oluşturulmalıdır
3- Şimdiye kadar okullarda yapılan rutin deprem tatbikatlarının dışında daha nitelikli bir hazırlık sürecini önceleyen “Depreme Hazırlık Eğitimi❞ modülü hazırlanıp ilkokul birinci sınıftan itibaren her seviyede, tüm eğitim kademelerinde ve okul türlerinde ders olarak okutulmalıdır.
4- Riskli binalara güçlendirme yapılmamalı, derhal yıkılmalı; ihaleler kamuoyuna açık, şeffaf bir şekilde yapıldıktan sonra, okulların inşaatları en kısa sürede tamamlanmalı, Mühendis ve Mimarlar Odası, üniversite gibi bağımsız kuruluşların denetiminden sonra teslim alınmalıdır.
5- Yeniden yapılacak okulların mimari projeleri ilgili meslek odalarının görüşleri alınarak oluşturulmalı; olası depremde okulların bahçeleri toplanma alanı, geçici yaşam ve lojistik noktaları olarak da kullanılabilmesini sağlayacak mimariye sahip olmalıdır (duş, tuvalet, yardım dağıtım alanı, yemekhane kesintisiz internet ve iletişim olanağı vb.)
6- Okulların elektrik şebekesi, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile desteklenmeli, olası deprem sonrası temel ihtiyaçların karşılanabileceği şekilde projelendirilmelidir. Değerli veliler; Şimdiki çağrımız sizedir: Çocuklarımızın olası bir depremde zarar görmemeleri ve onların can güvenliği için hazırlamış olduğumuz dilekçeleri, okul yönetimlerine vermeye çağırıyoruz.
Veli-der velilerin öğrencilerinin öğrenim gördüğü okulumun deprem karşısında yeterli dayanıklılıkta olup olmadığını öğrenme ihtiyacını okul müdürlüklerine bildirmeleri için bir örnek dilekçe de yayımladı.