Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaKÜLTÜR SANATAli İhsan Gezer Kartal'da "Uygunsuz Adım"ı imzaladı

Ali İhsan Gezer Kartal’da “Uygunsuz Adım”ı imzaladı

Yazar Ali İhsan Gezer Emek Partisi Kartal İlçe binasında “Uygunsuz Adım” adlı kitabını imzaladı.

 
Yazar Ali İhsan Gezer “Uygunsuz Adım” adlı 70’li yıllarda rütbeli bir askerken devrimci mücadeleye katılımını ve mücadelesini konu alan  özyaşam öyküsü olan kitabını imzaladı.
Yazar Ali İhsan Gezer’in imza etkinliğine katılanların çoğunluğunu yine 70’li yıllardan bu yana mücadele içerisinde yaş alanların katılımı dikkat çekiciydi. Etkinlik Ali İhsan Gezer’in yaşam öyküsü kadar diğer katılımcıların da yaşam öyküsüne dönüşerek sürdü.

Kor Kitap’ta yayımlanan  200 sayfalık  Ocak 2022 baskılı “Uygunsuz Adım”adlı kitap için Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan şöyle demektedir;

“Uygunsuz Adım, Ali’nin yaşadıklarının; rütbeli bir askerin işçi sınıfı partisinin bir militanı olması ve mücadelesinin gerçek öyküsüdür. Ali’nin yaşamını, belki de dönemindeki benzer yaşanmışlıklardan ayıran, onun “rütbeli (profesyonel) bir asker” olmasıdır. Çünkü asker olmak, hele de TSK’da asker olmak demek; kanunlara, daha da önemlisi, “askeri disiplin” denilen, sözcüğün gerçek anlamıyla kişinin yeme içmesinden giyim kuşamına kadar yaşamının her anı ve ayrıntısının kurallara bağlanması ve devletin kendisine verdiği görevleri tam sadakat içinde yapmak için yetiştirilmiş olması demektir. Ali, bütün bu kanun ve disiplin kurallarını çiğneyerek devrimci mücadele içinde yer almayı başarmıştır. Hem de işçi sınıfının partisinin içinde, onun bir neferi olarak yer alacak kadar ileri giderek!

Kitap, birebir yaşanmış gerçeğin öyküsü olması nedeniyle işçi sınıfı davasının yolunda yürüyen her devrimci için önemli dersler sunmaktadır ve bir dönemin mücadelesinden, yaşanmış gerçeklere dayanan bir kesit sunması nedeniyle de özel bir çekiciliğe sahiptir.

Ali’nin kişisel yaşamının mücadele içinde ve mücadeleye katıldığı ölçüde nasıl bir değişim ve dönüşüm göstererek, rütbeli bir askerin işçi sınıfının kurtuluş mücadelesinin neferi olduğuna Ali’nin kendi anlatımıyla tanık oluyoruz.”

Firari mapus Mehmet Zengül ise Demokrat Haber gazetesi köşesinde kitaba ilişkin şunları yazmaktadır;

Zaman akar, zaman geçer,
zindan içinde;
Biz mapusta gürül gürül yatardık
Yılan çıyan içinde.
Getirdiler ite kaka bir yiğit,
Ayak çıplak
Ak bir mintan içinde.
Zaman zaman içinde
Işık duman içinde”
Enver Gökçe

Uygunsuz Adım / Muvazzaf Askerlikten Profesyonel Devrimciliğe adıyla Kor Kitap yayınları arasında çıktı. Yazarı Ali İhsan Gezer. Daha girişte Enver Gökçe’nin “Başlangıç” şiirini ilk dizelerini gören okur roman hakkında bir fikre varacaktır kuşkusuz.

Bu bir dönem romanı, benzerleri yazıldı yazılacak. 12 Eylül karanlığının üzerinden kırk yıldan fazla zaman geçse de 12 Eylül’e benzer karanlık sürüyor bir şekilde. Hatta eylül karanlığı ne zaman bitti ki de denilebilir. Karanlık sürüyor ve elbette bire bir aynı değil.

Enver Gökçe 1951 tutuklamalarından nasibini almış bir şair, bir komünist. Her iki özelliği de mapushaneyle tanışması için yeterli. Şairliğin yanına komünistlik de eklenince işkence vakayı adiyeden bile sayılmaz. “Zaman akar, zaman geçer”.

Bu memlekette hiçbir zaman münferit olmayan bir şeyin adıdır işkence. Biçimi değişse de özü hep aynıdır. 1980, 91 ve 93 te işkenceyle tanışmış biri olarak bile işkencenin anlatıldığı sayfalarda tedirgin olmadım dersem yalan olur. Aynı şeyleri anlatsa da insanın tüyleri diken diken oluyor. Bir çoğumuz işkence sahnesi olan bir filmi bile izleyemez iken bu sahnelerinin kat be kat üstünde işkenceyi yaşayanlara yapılanları okuyup yada sinema filminde seyrederken yapılan alçaklığı ve ona karşı direnişi görürken işkence görenin beyin fırtınasını, hissetmek onu anlamak mümkün olmaz kanısındayım. İnsanlıktan umudunu kesmiş işkenceciler ve bu işkenceler karşısında insanın kendi kendisini kurtarması, direnişidir ( bazıları da bedenen direnemez ise bile davayı korumak adına veya bedensel güçsüzlüğünden “yenilse” bile) her türlü aşağılanmaya rağmen dışarı çıktığında nerede kalmıştık diyerek işe yeniden başlaması, direnişte ısrarıdır. Yenilgiden zafere gidecek olan yolda yürümesi direnmek ve inat değilse nedir!

Dönelim kitaba; bu kitap sadece baskıyı, işkenceyi, hapishaneyi anlatmıyor. Kurgu da değil üstelik. Bir öz yaşam hikayesi. Bir muvazzaf askerin, bir jandarma astsubayının karakol komutanı iken devrimcileşmesini, bir profesyonel devrimcinin hikayesini anlatıyor. Uygun Adım askerliğin bir kuralıyken, “Uygunsuz Adım” bir tercihtir. Bu tercihin bedelidir bunca yaşananlar.”

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş