Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaGENELKarlıktepe Mahallesi ve Çözüme Odaklanmış Muhtar: Barış KORKMAZ

Karlıktepe Mahallesi ve Çözüme Odaklanmış Muhtar: Barış KORKMAZ

Karlıktepe Mahallesi ve Çözüme Odaklanmış Muhtar: Barış KORKMAZ

Röportaj: Yüksel FIRAT

Bir ucu Kartal’ın merkezinde diğer ucu ise Su deposunda olan Kartal’ın en geniş mahallelerinden biri olan Karlıktepe Mahallesi Muhtarı Barış Korkmaz ile mahalleyi ve mahallenin sorunlarını konuştuk.

1978 yılında Tunceli’de dünyaya gelen Barış Korkmaz İlk ve Orta öğrenimini Tunceli’de, Lise Öğrenimini ise Erzincan’da başlayıp Kartal Lisesi’nde tamamlamıştır. O dönem abilerinin Kartal’da ticaret yapması vesilesiyle Barış Korkmaz da ticarete atıldı. Askerden sonra eşi Nezamin Faik Sönmez ile evlenen Barış Korkmaz, 4 çocuk babası. Çocuklarının eğitimine verdiği önemi Korkmaz’ın en büyük çocuğu makine mühendisliği, diğeri lise 3. Sınıf öğrenimi görmekte ve kreşe giden, 1.5 yaşında olan 2 çocuğu ile birlikte görmek mümkün.

Önceleri pazarcılık ve seyyar satıcılıkla hayatını idame ettiren Korkmaz, 2004 yılında mahallede su satmaya başlamış ve bu vesileyle mahallede tanınır hale gelmiştir.

“Sen yok, ben yok, bizler varız.” Sloganıyla yola çıkan Barış Korkmaz, eşi Nezamin hanımın büyük desteğiyle ev ev, kapı kapı dolaşarak kendini ve projelerini anlattı. Sadece anlatmak da yetmez tabi. Mahalelinin 15 yıllık su işinden tanıdıkları Barış Korkmaz, mahallelinin o zamanlardan beri güvenini zaten kazanmıştır

Genel durumu daha iyi görebilmek için öncelikle rakamsal olarak Karlıktepe ve Petrol-İş Mahallesi kıyaslama tablosuna bakalım:

2015 TÜİK verilerine göre Kartal ilçesinde 457.552 kişi yaşamaktadır. Karlıktepe nüfusu 2015 yılı 29 700

Karlıktepe                                                                           Petrol – İş

2015 yılı rakmaları:                                              2015 yılı rakamları:

Muhtar: Barış Korkmaz                                        Muhtar: Ayten Aytemür

Nüfus: 29. 700                                                          Nüfus:29. 334

Alan: 135 ha.                                                            Alan:  109 ha.

Yağunluk: 220 kişi/ha                                            Yoğunluk: 270 kişi/ha

Doluluk: % 90 (kartal ortalaması %77)              Doluluk:  % 96   

Yeşil Alan: 20.000 m. kare                                     Yeşil Alan:10.000 m. kare

Toplam Yapı: 2.419                                                 Toplam Yapı: 1.721

Konut Birimi: 14.337                                              Konut Birimi:11.442

İlkokul: 1 kamu ve 1 Özel                                      İlkokul:    1 kamu ve 1 özel

Ortaokul: 1 kamu ve 1 Özel                                  Ortaokul:    1 kamu ve 1 özel

Lise: 1 kamu ve 1 özel                                           Lise:   3 kamu ve 1 özel

Ticari Birim: 989                                                    Ticari Birim:   586

Kreş: 2 özel                                                              Kreş:   1 kamu ve 4 özel

Sağlık Merkezi: 2 kamu                                        Sağlık Merkezi:   2 kamu ve 1 özel

Tabloda görülen Karlıktepe Mahallesinin tüm detaylarını şimdi Muhtar Barış Korkmaz’dan dinleyelim.

-Karlıktepe Mahallesi nasıl bir mahalledir? Anlatır mısınız?

Mahallemizde tüm yörelerden insan var. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her yerden insan var. Mahallemiz önceki yıllardan çok daha iyi.  Herkes iyi kötü, birbirine artık selam verebiliyor. Birbirlerine gidip gelebiliyor, sorabiliyorlar. Bunu sokaklarda gezerken ben de fark edebiliyorum. Kahvelerde olsun, derneklerde olsun kaynaşmalar güzel. Her kesimden insan var mahallemizde. Suriye ve Afgan kökenli komşularımız da var.  

-Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, mahallede yaptığı toplantıda 4-5 tane temel sorunu öne çıkarmıştı. Size sorduğumuzda mahallede 5 tane temel sorun desek, ne söylersiniz?

  1. Mahallemizin en büyük sorunu, Atılgan sokak ta bulunan, kaymakamlığın arkasındaki metruk inşaatlar. En büyük sorun o. 25 seneden beri, o inşaatların kabası bitmiş durumda ve hala o şekilde duruyor. Ben muhtarlık görevini devralalı 6 ay oldu. Geldiğimden beri durumda Kaymakam Beyin, İl Muhtarlıklar Müdürünün, İlçe Muhtarlıklar Müdürünün, Gökhan Başkanın ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün konudan haberi var. Bu konudaki şikayetlerimizi dile getirdik. O binaların bir an önce yıkılması lazım. O binalarda kanun dışı işler oluyor, Fuhuş yapıldığını uyuşturucu kullanıldığını, kaçak elektrik ve kaçak su kullanıldığını duyuyoruz. O binalar yıkılarak yerine deprem toplanma alanı yapılabilir. O alan imara kapatılarak kamulaştırılabilir ve çok güzel bir yeşil alan, deprem toplanma alanı yapılabilir.
  2. Karlıktepe Mahallesi çok geniş bir mahalle. Mahalleye göre İlkokulumuz, orta okulumuz ve lisemiz yetersiz. Mahallede Kuzey Sokak’ta eğitime ayrılmış bir arsamız var. Orası eğer ki ranta çevrilmezse okul için çok müsait.
  3.  Kreş sorunumuz vardı fakat bu sorun giderilmek üzere. Mahallede kreş temel atma töreni yapıldı gibi. Batı Sokak ve Bozdağ Sokak arasında bulunan 2,5 dönümlük arsa park alanı olarak geçiyordu. İBB tarafından o alanın kreş yapılacağı söylendi ve etrafı çevrildi. Birkaç güne temeli atılacak.
  4. Sokaklarda güvenlik sorunu var. Özellikle akşamları işten geç gelen veya dışarıda gezmek isteyen mahalleli kadınlar korku yaşıyorlar. Aydınlatmaların kısıtlılığı bunun önemli etkenlerinden. Aydınlatmaların iyileştirilmesi gerekiyor.
  5. Kartal Spor’un yıkılan stad yerinin bir an önce faaliyete geçirilmesini istiyoruz. O alanın 6 katlı otopark ve yeşil alan olacağı söylenmişti. Bir an önce faaliyete geçirilirse Kartal’a canlılık gelir.

Birde Kilisenin orada bir ucube var. Bir üstgeçit yapılacaktı ama yarım bırakıldı. Dilekçelerimizi verdik, bir türlü cevap gelmedi. Yapılacak mı yapılmayacak mı muallakta. Vatandaş çok şikayetçi o konuda. Hem Karlıktepe Mahallesini ilgilendiriyor, hem Yukarı Mahalleyi hem Kordonboyu Mahallesini. Tam üçgen noktası, üç mahalleyi de ilgilendiren bir ucube. Yapılacaksa yapılsın, yapılmayacaksa kaldırılsın. Vatandaşlar diyor ki, buradan önce üst geçitimiz vardı, kullanıyorduk. Yıktınız da niye yapmıyorsunuz? Yaptıramıyorsanız niye yıktınız diye sitemde bulunuyor.

-Karlıktepe Mahallesinde Belediyenin ve Kaymakamlığın, mahalle içinde mahalleye dönük hizmet eden kurumları var mı?

Mahalle içinde mahalleye dönük olarak kültür merkezi, kütüphane gibi herhangi bir hizmet yok. Kaymakamlık da bina olarak mahalle sınırları içerisinde ama oranın da mahalleye dönük bir faydası yok.

-Peki mahallede iş olanakları nedir? Bu mahallede oturan, mahallede iş bulma imkanına sahip mi?

Mahallemizde öyle büyük şirketler yok. Genellikle küçük esnaflar var. Onlar da zaten anca kendi geçimini yapabiliyor. İş olanağı yok yani.

-Anneler, çocuklarını rahatça parka bırakabiliyorlar mı? Ya da güvenlik tedbiri var mı parkın, hijyenik olarak temiz midir?

Parklarımızın hepsinde kum var. O kumdan rahatsızlığımızı dile getirdik belediyeye. Kumları kaldırıp orayı kauçuktan yapacaklarını söylediler. Hijyen konusuna gelince, tabi ki çocuklar oynuyor ama, hijyen sıfır. En azından haftada bir, ayda bir, kaydırakların ve oyun aletlerinin tekrar bir yıkanması, dezenfekte edilmesi gerekiyor. Kamera sistemi yok. Malum, gündemimizde kadın cinayetleri, çocuk istismarları mevcut. Kamera sistemi olsa bir nebze güvenlik sorunu çözülmüş olur. Parklar dar geliyor. Çocuklar top oynamak istiyor oynayamıyor. Cadde veya sokakta oynuyor.

-Peki yaşlıların gidip gelebileceği park veya yol boyunca oturabileceği banklar mevcut mu?

Yaşlılar açısından da ciddi sorunlar var. Parklar genellikle çocukların oyun oynadığı yer. Yaşlı bir insanın o çocukların gürültüsü içinde dinlenmesi mümkün değil. Yaşlıların rahatça dinlenebileceği bir park, ya da Kartal’dan evine yürüyerek gidiyorken yorulduğunda oturabileceği bir bank gibi eksikler var.

Yerel yönetimlerin bu tür şeyleri dikkate alması lazım. Biz Belediyemizden elbette her binanın önüne bir bank koymasını beklemiyoruz. Ama en azından yaşlıların sıklıkla kullandığı yollara, ana arterlere veya bu güzergahlardaki bir ağacın altına bank koymaları gerekiyor. Biz de bunu talep etmiştik gereken yerlerde.

-Sokak hayvanları sorunu var mı mahallede? Yani bunu iki biçimiyle sormak gerekir, çok fazla sürü halinde insanları korkutan veya parklar içerisinde böyle bir sorun var mı?

Tabi sokak hayvanları var, sorunları da tabi ama evcil hayvanlar da var. Vatandaşlar evcil hayvanlarını çıkartıyor, parkta gezdiriyor dolaştırıyor. Öyle yırtıcı hayvan mahallemizde yok şuan, denk gelmedik. Sokak hayvanları için hemen hemen her parkta suluklar mevcut, yemlikleri mevcut. Vatandaş da koyuyor yemini suyunu, belediye de koyuyor. Tabi ki zamanı geldiği zaman yavru kediler yollarda çok telef oluyor. Çünkü bilmiyor, büyük kedi olsa bilir yolunu ama küçük kedi bekliyor yolun ortasında. Kendini bilmeyen insan üstünden de geçebiliyor. Belediyemiz en azından doğum döneminde bunları barınaklara almalı. Aynı zaman da kedilerin %50sini kısırlaştırsa o kadar yavru kedi de telef olmaz diye düşünüyorum.

-Mahallede sosyal, kültürel, sportif faaliyetler için durum nedir? Yeterli fiziki koşullar var mı?

Mahallemizde Hasan Doğan kompleksi var. Tabi oranın ücretli olan bölümü de var, ücretsiz olan bölümü de var. Mahallemizde insanlar faydalanıyor, genç olsun çocuk olsun yaşlı olsun birçok şeyde ücretsiz olarak faydalanıyorlar. Tabi cüzi bir miktar ön kayıt parası veriliyor, kart parası, sağlık raporu veriliyor. Yeterli mi? Bence kompleks olarak yeterli. Çünkü Karlıktepe’ye de yeterli Kartal’a da çünkü her yerden geliniyor. Çocuklar için top sahamız var, iki tane var, halı saha olarak. Bir tanesi Kartal Spora ait. Ama halka açmıyor. Önemli olan halka açmak. Belli saatlerde yöneticiler kullanıyorsa belli bir saatten sonra da halka bırakmalı. Yeşil alan kısıtlı.

Mahallemizde Bulvar Sporun da sahaları var. Sabah 6’da açılıyor ve 8.30’a kadar kadınlar orada yürüyüş yapabiliyorlar. Tabi bu sınırlama yetersiz oluyor. Hafta içleri de belli bir saat dilimi koyarak halka açmaları gerekiyor.

-Bir de yoksulluk durumu düzeyi mahallede nedir? Muhtara, Belediyeye, Kaymakamlığa başvuran insanların yoğunluğu nedir? Daha çok talep kimlerden geliyor? İşsiz olduğu için mi, dul olduğu için mi, yaşlı olduğu için mi? Bu konuda nedir sıkıntı?

Özellikle kiracı insanlardan yoğun talep geliyor. Aileden iki kişi bile çalışsa birinin kazancı kiraya gidiyor. Diğerinin kazancı ise temel yaşam gereksinimlerini karşılamıyor. Gıda desteği talebi çok oluyor. Ramazan ayında belediyemiz 50 koli gıda malzemesi desteği verdi. Dışarıdan, hayırseverlerden 200 koli daha geldi. Fakat talep 400 kişiden gelince yetersiz kaldı. 250 talebi karşılayabildik ancak.

Gücümüz yettiği kadar biz yardım ediyoruz, yetmediği zaman kaymakamlığa gönderiyoruz. Tabi muhtarlığın bir bütçesi olsa bakarız ama olmadığı için kaymakamlığa ve sosyal yardımlaşmaya gönderiyoruz. Orada yardımcı oluyorlardır çünkü gidip gelmeyenler var.

-Peki, bu son kriz dönemi içerisinde dönem içerisinde taleplerde artış oldu mu?

Evet arttı. Yetimler derneğine gidip çorba kolileri alıp halka veriyoruz. Bunun için toplamda 80 km yol gidip geliyoruz. Ve yol masrafını kendi fedakarlığımızla karşılıyoruz. Bu kadar yoksulluk olunca da artık dayanamayıp bu tür özel şeyler yapıyoruz.

-Peki, başvuranların cinsiyeti ve yaş grubu nedir?

Yüzde 80 kadın, yüzde 20 de erkek vatandaş başvuruyor. Başvuran erkek vatandaşların ise büyük bir çoğunluğu yaşlılar oluşturuyor. Ama bu dönem %5 civarı da olsa genç erkekler de yardım için başvuruyor.

-Mahallede elektrik hatlarının durumu nedir?

Yüzde 70’ i yer altında. Yüzde 30 kadarı yer üstünde kaldı, onu da TEDAŞ’a. Bunun gerçekleşmesi için 2020 yılında gelecek olan kaynağın beklendiğini söylediler. Yer altına alınırsa tabi daha iyi olur, görüntü kirliliği olmaz.

-Karlıktepe Mahallesinde oturan birisi diyelim ki Soğanlık Mahallesine geçmek istese bunu nasıl sağlıyor. Ulaşım sorunu var mı mahallede?

Mahallemizin içinde herhangi bir ana durak yok. Tabi bir kartaldan, mahallemizin içerisinden geçip başka mahallerimize geçen hatlarımız var. İki tane minibüs hattımız var. Kartal Java mahallemizin içinden geçiyor. Mahallemizin dışında da Esentepe minibüsleri geçiyor. Kartal Java istikametinde yarıya kadar İETT hattı var. Duraklar da var. Durakların bazıları kapalı, bazıları açık durumda. Bu duraklarımızın kapalı olması için talepte bulunduk. Çünkü, yağmur, güneş ve kış gibi olumsuz hava koşullarında açık durakta beklemek sağlık açısından da olumsuz. Sabah ve akşam iş saatlerindeki doluluk oranı da göz önünde bulundurulunca İETT durakları oldukça yetersiz kalıyor.

-Sağlık ocağı hem sayı olarak hem fiziki olarak yeterli mi?

Bir tane sağlık ocağımız var. Mahallemizin hemen tam ortasında. Kartal’ın merkezindeki bir vatandaşın oraya ulaşması çok zor. Minibüsle gitmesi gerekiyor. Fakat, minibüsten indikten sonra da 10 dakika yürüme mesafesi var. Kocaman Karlıktepe Mahallesine ufacık bir sağlık ocağı haliyle yetmiyor. Mahallenin genişliği göz önünde bulundurularak buraya mahallenin aşağı kısmındaki vatandaşların da ulaşabileceği bir sağlık ocağının daha yapılmadır.

 -Bu mahallenin özgün bir yanı da var. Camii, Kilise ve Cemevi’nin bulunduğu bir mahalleye bu durumun olumlu ve olumsuz yansımaları nelerdir?

Bu konuda kimse kimsenin ibadetine karışmıyor. Ben 20 senedir Karlıktepe’deyim ne kimse cemevine baskın yapmıştır ne de kimse camiye ve kiliseye baskın yapmıştır. Herkes kendi ibadetini yapıyor. Bu üçlünün bir arada olması hoşgörü ortamı oluşturmuş şekilde.

-Kentsel dönüşümün mahalleye etkisi ne oldu?

Kentsel dönüşümle ilgili tabi her mahallede olduğu gibi bizim mahallemizde de sıkıntı var. Vatandaş kendi binasından korktuğu için belediyeye başvurmuş, test ettirmiş. Belediye de siz bu binada oturamazsınız bu bina çürüktür, başınıza yıkılır diye söyleyince vatandaşta tabi ister istemez korkudan geri adım attı yıktırdı. Mahallemizde öyle mağdur bir kesimimiz var binası yıkılmış, belediye tarafından kirası ödeniyormuş. Şimdi kirası karşılanmıyor. Kendisi de yapamıyor, yükleyici firma da yapamıyor. Belediye de yapamıyor. Bir de kentsel dönüşüme girmesi gereken binalarımız da var.

-Deprem toplanma alanları yeterli mi?

Mahallede deprem toplanma alanı yok şuan mahallemizde mevcut olan bir tane 20 dönümlük yerimiz var. Burası Manzara Adalar’ın tam karşısındaki eski çamlık ve zeytinlik bölgesi. Orası kocaman bir yer ve umarım ranta açmazlar, deprem toplanma alanı olur. Yeşil bir alan olarak kalır ve yine çocukların yürüyüş yapabileceği, spor yapabileceği bir yer olur.

-Bir engelli, veya çocuğunu pusetle taşıyan bir vatandaş kaldırımlarda rahatça gitme imkanına sahip mi?

İnsanlar otopark sorunu çözülmediği için araçlarını park etmeye yer bulamıyor ve bilinçsiz davranıyorlar. Kaldırımlara park ediyorlar. Bu sebeple bebek arabası kullanan vatandaş ve engelli vatandaşlarımız ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Yollar düzensiz ve engelli bir bireyin yaşamını zorlaştırıyor. Bununla alakalı başvurularımızı da yaptık

-Mahallede bir kent meydanı var mı?

Öyle bir meydanımız var. Kartallı Kazım Meydanı. Esentepe, Petrol-İş, Yukarı mahalle ve Karlıktepe’ye hitap ediyor. Tabi ki isteriz ki mahallemizin ortasında bir kent meydanımız olsun. Öyle bir arsa kalmadı ki kent meydanımız olsun. Yerleşimi de çok ona uygun bir yerde değil. O, manzara adaların orası yapılırsa, kent meydanına dönüşebilir.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş