Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaYEREL YÖNETİMKartal'da Asbest İçin Sıkı Kontrol

Kartal’da Asbest İçin Sıkı Kontrol

Kartal Belediyesi, Kentsel Dönüşüm kapsamında riskli binaların yıkım işlemlerini gerçekleştirirken, yapıların asbest ve diğer zararlı maddeler yönünden incelenmesi konusunda da sıkı kontroller uyguluyor.

Asbest kullanımı ülkemizde 2010’da yasaklandı dolayısıyla eski yapılar yoğun biçimde asbest içeriyor. Kentsel Dönüşüm kapsamında  önlem alınmazsa önümüzdeki 40-50 yılda hem kanser hem de kronik solunum yetmezliğine giden bir çok akciğer hastalığı sorunu devam edecektir. Bu tehlikeye karşı Kartal Belediyesi gecikmeli olarak başlasa da 2018 yılından bugüne denetimlerini yoğunlaştırarak sürdürmektedir.
İbrahim Akkurt, “Ülkemizde yetkililer tarafından 6-7 milyon eski binanın kentsel dönüşüme tabi tutulacağı ifade edilmektedir, bunların çoğu 50 yaş üzeri binalardır, her biri birer asbest deposudur. Hem bunların yıkımını yapan işçiler, hem de çevrede yaşayan milyonlarca insanımız büyük bir asbest maruziyeti riski altındadır, yeni doğmuş bebekten gencecik insana kadar hepsi de: hem solunum yetmezliğine gidecek hastalıklar hem de kanserler için… Asbestin mezotelyoma riskinin olmadığı güvenli bir Eşik Sınır Değeri (ESD) yoktur. Maruziyetten 40 yıl sonra bile kanser geliştiği bilinmektedir. Gelecekte bir de mezotelyoma salgınıyla karşılaşmamak için şimdiden ciddi önlemler alınmalıdır!”

Kartal’da Önce Asbest Sonra Yıkım

Kartal’da Kanserojen nitelik taşıması nedeni ile insan sağlığına ciddi zararlar veren asbest ve zararlı atıklara yönelik gerçekleştirilen denetimler kapsamında 2018 yılından bugüne kadar yıkılması planlanan toplam 567 yapı, tehlikeli ve tehlikesiz atıklar yönünden incelenerek bunlardan tespit edilen 73 yapıda asbest bertaraf işlemi lisanslı firmalar aracılığı ile gerçekleştirildi.
Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede asbest ve diğer tehlikeli maddelerin tespiti ve bertarafı; ölçme, numune alma, raporlama ve asbest içeren malzemelerin lisanslı tesislerde bertaraf edilmesi adımlarını içeriyor. Akabinde yıkılması planlanan yapılardan geri kazanımı olan malzemeler de yine lisanlı firmaların değerlendiriliyor ve daha sonra Çevre Müdürlüğü tarafından Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne yıkım izni için uygunluk görüşü veriliyor.
İstanbul’un asbest risk haritasını çıkaran ASUD, 7 belediyeyi asbest denetimi konusunda “az riskli” olarak, geri kalan belediyeleri ise “riskli” ve “yüksek riskli” olarak nitelendirdi. Kartal haritada yüksek asbest” yüksek riskli” olarak yer aldı. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü “Yıkımına ilgili makamlarca onay verilmiş bir yapıda asbest ve benzeri tehlikeli maddelerin bulunup bulunmadığının belirlenmesi, yıkımda tehlikeli madde maruziyetinin önlenmesi yıkımın en önemli adımı olup, yıkılacak binaların asbest ve benzeri malzemelerden temizlenmeden ana yıkıma geçilmesine kesinlikle izin verilmemelidir” esaslarını uyguladığı ölçüde başta yıkım çalışması yapan çalışanlar olmak üzere çevre halkı kanserden korunacak ve Kartal “yüksek asbestli” bölgeden çıkacaktır.

567 Bina İncelendi 73 Asbestli Bina Tehlikeden Arındırıldı

Çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan başta asbest olmak üzere tehlikeli ve zararlı maddelerin kentsel dönüşüm ve yapı yıkımlarında ortaya çıkması nedeniyle sıkı denetimler gerçekleştiren Kartal Belediyesi, toplam 73 yapının içerdikleri asbestten güvenli bir şekilde bertaraf edilmesinin ardından tehlikesiz şekilde yıkılmasını sağladı. 2018 yılından itibaren Kartal’da sıkı bir şekilde başlayan denetimlerde 2018’de 62,  2019’da 180,  2020 ‘de 325 olmak üzere toplam 567 yapının,  “Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıklar” yönünden incelenmesi sağlanırken yapılar; asbest, boya, florasan, civa, asit ve benzeri tehlikeli atıklar içerip içermedikleri ile geri kazanımı yapılabilen tehlikesiz atıklar (cam, plastik, metal vb) açısından kontrol edildi.
Yetkilendirilmiş laboratuvarlarca ilgili mevzuatta belirtildiği şekilde yapılarda asbest ölçme ve numune alma işlemlerinin yaptırılması, raporlanması ve asbest içeren malzemelerin lisanslı tesislerde bertaraf edilmesi işlemlerinin yapılmasını sağlayan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü; geri kazanımı olan malzemelerin yine lisanslı firmalar tarafından geri kazanıma verilmesini sağlandıktan sonra, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne yapıların yıkım izni  için uygunluk görüşü veriyor. Bu kapsamda yapılan işlemlerde; 2018’de 15, 2019’da 24, 2020’de 34 olmak üzere toplam 73 yapıda asbest olduğu belirlenerek güvenli bir şekilde bertaraf edilmeleri sağlandı.

Başkan Yüksel “Öncelik İnsan Sağlığı”

Kartal’da çevre ve insan sağlığının birinci planda olduğunu ve ilçedeki yıkımların bir dizi yasal prosedüre tabi olduğunu vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel özellikle eski yapıların içerebileceği tehlikeli maddeler konusunda azami dikkat gösterdiklerini söyledi. Yapıların yıkımı sırasında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün görüşünün sorulduğunu ve binaların; hem asbest gibi tehlikeli maddeler hem de geri dönüştürülebilir maddeler açısından incelendiğini belirten Başkan Gökhan Yüksel bu maddeler güvenli bir biçimde uzaklaştırılmadan yıkımlarına izin vermediklerini söyledi. Tehlikeli maddelerin güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi için lisanlı uzman firmalar ile çalıştıklarını belirten Başkan Yüksel, aksi takdirde gerekli onayları alınmamış yıkımlara da izin vermediklerini sözlerine ekledi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş