Cumartesi, Ekim 12, 2024
Ana SayfaKÜLTÜR SANATŞahkulu 3. Ozanlar Festivali

Şahkulu 3. Ozanlar Festivali

Şahkulu Sultan Vakfı 23-24 Eylül 2023 tarihlerinde üçüncü kez Ozanlar Festivali düzenliyor. Festival aynı zaman da “Aşık Veysel Yılı” ve “Cumhuriyetin 100. Yılında Ozanlık Geleneği” konulu iki panele de ev sahipliği yapacak.

Kadıköy/Yüksel Fırat

Şahkulu Sultan Vakfı 23-24 Eylül 2023 Ozanlar Festivali komisyonu Şahkulu Sultan Dergahı’nda basın ile bir araya geldi.

Fotoğraf: Yüksel Fırat/Kartal’ın Sesi

Festivalin proje danışmanı Gazeteci-Yazar Sayın Necdet Saraç’ın düzenleyiciliğinde yapılan toplantıya; Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Hasan Şahin’nin başkanlığında Necdet Saraç, Hüseyin Taştekin, Kamber Durna ve Ayhan Aydın’dan oluşan komisyon üyeleri ile toplantıya ve festivale destek veren Sanatçı Mazlum Çimen, Sanatçı Aynur Haşhaş, Ozan Sinem Bacı, Ozan Ali Cevat Yürekli, Zakir Adnan Kılıç ve diğer misafirler katılım gösterdiler.

Gazeteci-Yazar Sayın Necdet Saraç Kentleşmeyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş ozanlık geleneğinin yeniden hatırlanması ve kent koşullarında da ozanlık geleneğinin yaşamaya devam etmesi için “ŞAHKULU 3. OZANLAR FESTİVALİ”ni düzenlediklerini belirtti.

Saraç festivalde 2 önemli panele de yer verileceğini bunlardan birincisinin Aşık Veysel’in ölümünün 50. Yılı olması ve aynı zamanda UNESCO’nun 2023 Yılını Aşık Veysel Yılı ilan etmesinden dolayı Festivalin 1. Günü 23 Eylül Cumartesi Aşık Veysel ile ilgili açık oturum olduğunu söyledi. Saraç festivalin 2. Günü ise “Cumhuriyetin 100. Yılında Ozanlık Geleneği” paneli yapılacak dedi.

“GELENEĞİMİZ HALEN BÜTÜN CANLILIĞI İLE VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR”

Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Hasan Şahin, festivalin önemine ve büyük ilgiye dikkat çekerek; “Bizim kültürümüzü, inancımızı yüzlerce yıl yaşatarak günümüze aktaran ozanlarımızdır. Bu geleneğimiz halen bütün canlılığı ile varlığını sürdürüyor” dedi.

Toplantıda duygu ve düşüncelerini aktaran Mazlum Çimen, aşıklık geleneğinde gelen bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyip aşıklık ve ozanlık geleneğinin önemine dikkat çekerek “Aşıklık geleneğini şu anlamda önemsiyorum; Geleneğin iki boyutu var. Bunun bir boyutu duygusal müzikal boyuttur. İkinci boyut ise doğanın ve insanın dönüşümü ya da insanın doğaya uyumu, doğanın insan uyumu arasında da yer alabilen bir unsur olduğu için önemsiyorum aşıklık ozanlık geleneğini”

Aynur Haşhaş ise duygu ve düşüncelerini açıklarken kadın aşıkların çoğalması temennisini dile getirdi. Haşhaş, ozanlık ve aşıklık geleneğinin Alevi ve Bektaşi inancının mihenk taşı olduğuna vurgu yaparak, gezici aşıklık ozanlık geleneğinin sürmesinde yana olduğunu da söyledi.

Haşhaş devamında ”Kadın aşıkların da çoğalmasını isterim. Umarım kadın aşıklar da çoğalarak cinsiyetsiz can noktasında aşıklık ozanlık geleneği devam eder” dedi.

Toplantı, Sinem Bacı, Ozan Ali Cevat Yürekli ve Zakir Adnan Kılıç’ın dörtlük ve deyişleri ile sonlandı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş