Kartal Yeşilay Şube Başkanlığı teknoloji bağımlılığı ve diğer bağımlılıklara karşı sürdürdükleri çalışmaları ve önümüzdeki süreçte yapacaklarını paylaşmak üzere muhtarlarla ve yerel basınla buluştu.
Kartal Yeşilay Şube Başkanlığı gerçekleştirdiği kahvaltı toplantısında Kartal Yeşilay Şube Başkanı Hasan Çetinkaya, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Tüysüz, Kartal İlçe Müftüsü Mustafa Baydar, Yeşilay Anadolu Yakası Bölge Koordinatörü Tülin Sayın ve mahalle muhtarları katıldı.
Sunumlarda tüm bağımlılıkların yanı sıra teknoloji bağımlılığına dikkat çekilerek “hayatımızın yeni bağımlılığı ‘teknoloji’ ile ilgili mücadeleler” yapıyoruz denilerek teknoloji bağımlılığına karşı mücadeleyi öne çıkardılar.
HALK SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI
Açılış konuşmasını yapan Kartal Yeşilay Şube Başkanı Hasan Çetinkaya, toplantının açılış konuşmasında Yeşilay ve Yeşilay Danışmalık Merkezi (YEDAM) olarak Kartal’da neler yaptıklarını sunmak istediklerini belirti Çetinkaya; “Yeşilay insanoğlunun saygınlığını temel alan, toplumun ve gençliği zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, birliği ve ahlaki değerleri gözeterek, bilimsel metotları kullanarak büyün alkol, madde, teknoloji ve kumar ile mücadele eden, önleyici ve rehabilite edici, halk sağlığı çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Faaliyetlerimiz gençlik çalışmalarımız. yetişkin çalışmalarımız, ilkokul ve lise projelerimiz oluyor.
Daha sonra sözü Yeşilay’ın tarihçesinden anlatmak üzere sözü Yeşilay Anadolu Yakası 1. Bölge Koordinatörü Tülin Sayın’a bıraktı.
YEŞİLAY 5 Mart 1920 YILINDA KURULDU
Tülin Sayın ise yaptığı konuşmada; “Yeşilay Olarak biz 5 Mart 1920 yılında kurulduk. Bunun nedeni ise 1. Dünya savaşı ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasının ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılması amacıyla toplumlumuzun bunlara alıştırılması ile ilgili sıkıntılar yaşandığı görüldü. Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları Hilal-i Ahmer adında o zaman 5 Mart 1920 yılında Yeşilay’ı kurdular.
İlk başta alkol ve uyuşturucuyu bağımlılığına karşı çalışmalar yapıldı. Ancak artık tüm zararlı maddeler karşı mücadele etmekteyiz; Tütün ve tütün ürünleri, alkol bağımlılığı, kumar bağımlılığı, obeziteden tutun, madde bağımlılığı ve hayatımızın yeni bağımlılığı ‘teknoloji’ ile ilgili mücadeleler yapıyoruz.
Yeşilay Genel Merkezimiz Milli Eğitim Bakanlığı ile 5 yıl önce bir protokol imzaladılar ve protokolle bütün rehber öğretmenlerimiz bağımlılıklarla mücadele edebilir eğitimler aldılar. Hem velilerimize hem öğrencilerimize sunumlar yapılmaktadır. Bu sunumlar sadece veli ve öğrencilere değil derneklere ve nereden talep gelirse orada bu sunumlar yapılmaktadır. Ayrıca derneklere yada kim nerde isterse onlara da sunumlar yapılmakta.” dedi.
Tülin Sayın, muhtarlardan broşür ve afişlerin muhtarlıklarda bulunulması talebinde bulundu.
BAĞIMLILIK ÇAĞIN HASTALIĞI
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, yaptığı konuşmada, çağın hastalığının bağımlılık olduğunu belirtti. Hastalıklara karşı tedavi edici ilaçlar geliştirilebildiğini ama bağımlılık insanlık yaşadıkça devam edeceğini ve bu yüzden çağın hastalığıdır her türlü bağımlılık. Başta teknoloji bağımlılığı ile birlikte bağımlılığın ilkokullara kadar indiği bu süreçte Yeşilay’ın bu konularda yaptığı çalışmaları her zaman destekleyeceklerini belirtti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Tüysüz ve İlçe Müftüsü Mustafa Baytar da yaptıkları konuşmalarda Yeşilay’ın yaptığı hizmetleri önemsediklerini belirterek, ortak çalışmalar yürüttüklerin ve yürütmeye devam edeceklerini belirttiler.
Muhtarlar ise yapılacaklarını önemine dikkat çekerken yapılan çalışmaların zayıf olduğu ve daha etkin çalışmalar yapılması gerektiğini belirttiler.
Kahvaltılı toplantıda sorunlara ilişkin süren s0hbetlerin ardından ortak fotoğraf verilerek bitirildi.