Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGÜNCELBağımlılıkla Mücadelede Sporun  Önemi

Bağımlılıkla Mücadelede Sporun  Önemi

Yeşilay Kulüp Başkanı Ali Ertan Usta, “Spor, bağımlılıklara karşı önemli bir alternatif. Spor yapan çocuklar ve gençler, kendilerini daha iyi hissediyor, özgüvenleri artıyor ve sosyalleşiyorlar. Bu da bağımlılığa karşı dirençlerini artırıyor” dedi.

 

Kartal Zekeriye Güçer İlköğretim Okulu’nda bulunan Yeşilay Kartal Spor Kulübü salonunda, bağımlılıkla mücadelede sporun okçuluk, kickboks, satranç ve pilates gibi birçok dalda faaliyet gösteriyor. Talep üzerine yeni dallarda açarak da tüm isteklere karşılık vermeye çalışıyorlar.

Yeşilay Kartal Spor Kulübü’nü karsisav.com Sibel Boz ve kartalınsesi.org Yüksel Fırat olarak ziyaret ederek işleyişi yerinde gördük ve spor branşları hakkında bilgi aldık.

Fotoğraf: Yüksel Fırat

Kulüp Başkanı Ali Ertan Usta, Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadelede sporun önemine inandığını belirterek, “Spor, bağımlılıklara karşı önemli bir alternatif. Spor yapan çocuklar ve gençler, kendilerini daha iyi hissediyor, özgüvenleri artıyor ve sosyalleşiyorlar. Bu da bağımlılığa karşı dirençlerini artırıyor” dedi.

Kulüp Alan Koordinatörü Hatice Uluyurt ise, “Örnek olarak; 22 çocuk geleneksel Türk okçuluğu, 21 kadın pilates yapıyor. Kickboks ve satranç branşlarında da çalışmalar devam ediyor. Çocuklar, birlikte hareket etmeyi, odaklanmayı ve sabırla beklemeyi öğreniyor.” dedi.

Röportajın tam metni ise şöyle;

“ÇOCUKLARA OYUN OYNAMA DEDİĞİMİZDE YERİNE KOYACAK BİR FAALİYET LAZIM. SPOR, BU ANLAMDA ÇOK ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR.”

Sibel Boz: Merhabalar, şu an Kartal Yeşilay Spor Kulübü kurucusu Ali Ertan Usta ile beraberiz. Bizi ağırladığınız için çok teşekkür ederiz. Kartal Yeşilay Kulübü ne zaman kuruldu?

Ali Ertan Usta: Yeşilay spor kulübümüz 2023’ün Ocak ayı itibariyle kuruldu. Ben Yeşilay’ın yönetim kurulu üyesi olarak aktif eğitim ve farkındalık eğitimleri yapıyorum. Yeşilay genel merkezinin talimatıyla bağımlılıklarla mücadelede sporla yerine koyma adı altında böyle bir kulüp faaliyeti başlatma kararı aldık. Türkiye’deki 81 il ve İstanbul’umuz da da 39 ilçede kurulması istenen bir kulüp kurgusu. Yeni yönetmeliğe göre kuruluyor kulüpler ve birçok branşta faaliyet yapma şansına sahipler.

Sibel Boz: Hangi branşlarda faaliyet gösteriyorsunuz? Sadece çocuklara yönelik mi faaliyet gösteriyorsunuz?

Ali Ertan Usta: Kartal’da geleneksel Türk okçuluğu, modern okçuluk, kickboks, satranç, masa tenisi, karete ve bisiklet branşlarında aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca annelere yönelik pilates dersleri veriyoruz. Yoga dersleri de önümüzdeki günlerde başlayacak. Babalara yönelik voleybol maçları yapıyoruz. Yönetimimize ve gönüllerimize yönelik bisiklet, voleybol ve futbol etkinlikleri düzenliyoruz. Bütünüyle sporu kapsamaya çalışıyoruz. Aileleriyle gençlere, birlikte etkinlik yapabilsinler diyerek hafta sonları okçuluk dersleri yapıyoruz. Sporla farklı bir kaynaşma sağlamak istiyoruz.

Sibel Boz: Bu kurslara nasıl başvuruluyor?

Ali Ertan Usta: Web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden online ön kayıt formları doldurarak başvuru yapabilirsiniz. Bu formda sporla olan ilginiz, hangi seviyede olduğunuz, daha önce eğitim alıp almadığınız ve yaş grubunuz gibi bilgiler soruluyor. Bu bilgileri doldurulduğunda başvuru sisteme düşüyor ve arkadaşlar da çağrı merkezi üzerinden kendileriyle iletişime geçiyorlar.

Sibel Boz: Bu kurslar randevulu mu?

Ali Ertan Usta: Grup derslerinin günleri ve saatleri belli, bu cevaplar veriliyor, onlar kendi uygunlukları açısından bunu değerlendirerek geliyorlar.

Aile ve grup dersleri için belirli günler ve saatler için randevu veriyoruz. Belirlediğimiz hafta sonu belli saatlerimiz var. Dolayısıyla o saatler aralığında randevu çağrı merkezindeki görevli arkadaşlar randevuları oluşturuyorlar. Bu nedenle başvuruda bulunduğunuzda birebir size uygun bir gün ve saat veriyoruz.

Fotoğraf: Yüksel Fırat

SPOR BAĞIMLILIĞA KARŞI DİRENÇ OLUŞTURUYOR

Sibel Boz: Yeşilay neden spor alanına girdi?

Ali Ertan Usta: Bağımlılıkla mücadelede farkındalık eğitimleri yapıyoruz. Özellikle çocuk yaş grubunda, ilkokula liseye gidiyorsunuz iki saat bir eğitim yapıyorsunuz. Eğitim önemli ama etkililik açısından bazı sorunları var. Bağımlılıkla mücadelede mesela sosyal medya bağımlılığı üzerinden gidelim; İnternet ve oyun oynama dediğimizde onun yerine koyacak bir faaliyet gerekli. Sadece “Oynama” dediğinizde olmuyor. Bir meşgale bir meşguliyet için spor müthiş bir şey.

İkinci olarak aile yaşantısı, iletişim şekli, geçmiş travmalar… Her birimiz değişik hayatlar yaşıyoruz, değişik hayatlara doğuyoruz. Dolayısıyla herkes aynı şartlarda hayata doğmuyor, dezavantajlı gruplar var, riskli gruplar var. Bütün bunları düşündüğünüzde bazı kişilerin sporla rehabilitasyonu çok daha önemli.

Örnekler vermek gerekirse, özgüven problemi olan 16 yaşında bir kızımız vardı. Geldiğinde kambur denilecek şekilde yürüyen bir arkadaştı. Savunma sporlarına başladıktan sonra kızımız dik bir postür aldı ve özgüveni arttı.

Çocuklarda şunu gözlemliyoruz: Çocuklar bakıyorsunuz, bazı şeyleri yerine koyamamış, bağları kuramamış. Sporla birlikte bir yere doğru yükselmek istiyor, bir müsabakada başarı elde etmek istiyor. Yine ilginç bir anı, İletişimi zayıf 15 yaşında bir arkadaşımız vardı. Müsabakalara hazırlanırken bir gün bana şöyle yanaştı ve “Hocam, sizin için kazanacağım” dedi. Bu da sporun insanlara bir bağ kurma ve motivasyon sağlama gücünü gösteriyor.

Ayrıca bizim Yeşilay danışmanlık merkezlerimiz var. Ücretsiz hizmet veriyor ve buradan gelen rehabilitasyon sonrası kişileri de biz yine adaptasyon amacıyla yani başarı ve
hayatta bir şeye tutunsun diyerek spor branşlarında faaliyetlerde bulunmaya
teşvik ediyoruz. Yani şunu anlatmak istedim: Tam da bunlar yüzden Spor Kulübü seçildi ve
daha çok yapacak şey var.

Fotoğraf: Yüksel Fırat

HATİCE ULUYURT: SPORLA ÖZGÜRLEŞİN

Yeşilay Katal Alan Koodinatörü Hatice Uluyurt’da Kartal Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu’nda bulunan spor branşları ve gözlemleri hakkında sorularımızı cevaplayarak bizlere salonu tanıttı.

Sibel Boz: Röportaj için çok teşekkür ederiz.

Alan Koordinatörü Hatice Uluyurt: Biz de teşekkür ederiz.

Sibel Boz: Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu’nda bulunan spor kulübü bünyesindeki faaliyetlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Hatice Uluyurt: Kulübümüzde şu anda geleneksel Türk okçuluğu, kickboks, satranç ve pilates branşlarında faaliyet gösteriyoruz. Örneğin geleneksel Türk okçuluğu branşımızda 22 çocuk, pilates branşımızda ise 21 annemiz spor yapıyor.

Sibel Boz: Sporun çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerini nasıl gözlemliyorsunuz?

Hatice Uluyurt: Serbest alan olarak burada bulunmaktan çok mutlular. Çocuklar ve gençlerin spordan çok keyif aldıklarını gözlemliyoruz. Burada birlikte hareket etmeyi, odaklanmayı ve birbirlerini sabırla beklemeyi öğreniyorlar. Bu da onların kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor.

Sibel Boz: Milli sporcular var mı?

Hatice Uluyurt: Lisanslı olan birkaç çocuğumuz var. Daha sonrasında hepsini bekliyoruz. İleride katılacakları yarışmalarda başarılar alacaklarına inanıyoruz.

Sibel Boz: Sizin de çocuğunuz eğitim alıyor mu?

Hatice Uluyurt: 15 yaşında bir oğlum var, o lisanslı bir geleneksel Türk okçuluğu
sporcusu, dereceleri de var. Bu konuda 8 yaşındaki kardeşi de çok etkilendi ve o da çok istiyordu. Yeşilay vasıtasıyla o da başladı.

Sibel Boz: Gençlere ne tavsiye edersiniz?

Hatice Uluyurt: Sporla özgür olsunlar.

Röportaj sonrası çalışmalara katılan çocuklarla sohbet edildi ve fotoğraf çekimi yapıldı. Çocuklar hem eğleniyor hem sosyalleşerek yeteneklerini geliştiriyor. karsisav.com ve kartalınsesi.org olarak emeği geçen Yeşilay kurumu ve gönüllülerine kendi adımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş