Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGÜNCELEvde Hasta Bakımı ve Önemi

Evde Hasta Bakımı ve Önemi

Evde Hasta Bakımı ve Önemi

Ülkemizde evde bakım hizmeti sunan kuruluşların sayıca son derece yetersiz olması, genel sağlık sistemiyle bütünleşmiş bir evde bakım hizmetinin bulunmaması, evde bakım hizmetlerinin maliyetinin sağlık güvencesi sağlayan kurumlar tarafından karşılanmaması, bakım gerektiren kişiler için evde bakılabileceği halde hastaneye ya da rehabilitasyon merkezlerine başvurulmasına neden oluyor.

Ayrıca bakım verenlerin bakım verme konusundaki bilgilerinin yetersiz olması, evde bakılan kişilerin yaşam sürelerinde kısalmaya neden oluyor.

Bunun yanısıra hasta yakınlarının ısrarlı hastahane ortamı istemeleri, gerçek hastahane hastalarının mağduriyetine neden olmakta. Evde bakımın önemli avantajı, sağlık harcamalarında düşüş sağlaması ve kişinin kendi huzurlu ortamında ailesi ile bakımına olanak vermesidir. Bunların dışında; Hastanın ev ortamında günlük yaşam aktivitelerini sürdürmesini sağlar ve yaşam kalitesini yükseltir. Hastanın tedavi ve bakımının kendi ev ortamında yapılmasını, hastane ortamında yaşadığı stresin ortadan kalkmasını sağlar. Hastane enfeksiyonu riskini azaltır.

Hastanelerdeki yüksek maliyeti azaltacağından ekonomik bir çözümdür. Tedavi ve tetkik için ulaşım maliyetini ve zaman kaybını ortadan kaldırır. Kişiye özel bakım sağlar. Bakım hizmeti sunulan aileyi bir arada tutar. Teşhisten iyileşmeye kadar geçen süreçte kesintisiz kaliteli ve standart hizmet sağlar. Hasta ve yakınlarına bakım konusunda eğitim imkânı sağlar.

Bazı bireylere ulaşmanın tek yoludur. Terminal dönem hastaları için yeğlenen bir bakım türüdür. Doktorun uygun gördüğü hastaların tansiyon, nabız, açlık kan şekeri, aldığı ve çıkardığı sıvı takibi, vital bulguları deneyimli sağlık ekiplerince alınır, evde takibi yapılır ve tedavilerinin devamı sağlanır.

Günlük aktivitelerini yapamayan hastalara bakım destek ekiplerince bu aktivitelerin ve kişisel temizliğinin yapılması sağlanır.

Evde hasta bakımı; özürlü, yaşlı, kronik hastalığı olan, hastalık veya ameliyat sonrası iyileşme dönemindeki şahsın, eski sağlığına kavuşabilmesi için bireyleri bulundukları ortamda destekler. Bakıma muhtaç hastaların, sosyal yaşama ayak uydurabilmelerini, yaşamlarını mutlu ve huzurlu biçimde sürdürerek toplumsal entegrasyonlarını sağlar.

Özellikle; ailedeki kadın bireylerin üzerindeki yükü hafifleten, birey ve aileye sunulan psiko-sosyal, fizyolojik ve tıbbî destek hizmetleri, sosyal hizmetleri içeren bir bakım modelidir. Ülkemizde evde bakım hizmetleri ile ilgili çalışmalarda aileye yardımcı olacak yasal, sosyal ve ekonomik desteğe, iş birliğine ihtiyaç olduğu, bilinen bir gerçek.

Evde bakım hizmetlerinden yararlanan gruplar çoğunlukla kronik hastalar, yaşlılar ve özürlüler. Bu grupların yararlandığı evde bakım hizmetleri uzun süreli oluyor. Taburcu sonrası geçici bir süreliğine bakıma ihtiyaç duyan kimseler ise kısa süreli evde bakım hizmetlerinden yararlanıyor.

Evde bakım hizmetleri ile bakıma muhtaç bireylerin sadece tıbbi bakım ihtiyaçları değil, sosyal bakım ihtiyaçları da karşılanmalı. Sosyal bakım hizmetleri yemek yeme, banyo, tuvalet, soyunma, giyinme, hareket etme gibi günlük yaşam aktiviteleri ile ev işleri, yemek yapma, alışverişe gitme gibi yardımcı günlük yaşam aktiviteleri desteği kapsamalı.

Evde bakım farklı alanlarda bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak sağlar. Evde bakım hizmetleri içerisinde evde yardım, takip hizmetleri, sağlık hizmetleri, sürekli bakım, evlere yemek servisi, telefonla yardım servisi ve evlere bakım-onarım hizmeti gibi hizmetler de yer almalı. Evde bakım belediyelerin asli görevlerindendir.

Çünkü çağdaş belediyecilik öncelikle, vatandaşın sağlığını ve huzurunu koruyup kollar. Bütün bu işler göstermelik değil, standartlarına uygun sorumluluk bilinciyle yapılmalı. Böylelikle, hem bakıma muhtaç hastalara hem de yakınlarına huzur getirilmeli.

Erol Altunoğlu
Erol Altunoğlu
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Zehra Sayar on Yılbaşı
Deniz Özlem Er on Yılbaşı