Cuma, Mayıs 3, 2024
Ana SayfaKÖŞE YAZARLARIKartal Belediyesi Çocuk Meclisi

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in hayra vesile olan unutkanlığı ve Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi.

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel yayımladığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında, Kartal Belediyesi’nin çocuklar için attığı en önemli adımını unuttu. 2020 yılında kuruluşuna öncülük ettiği ve toplantılarına defalarca katıldığı Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi unutulmamalıydı. Ancak bu dalgınlığın konuyu tartışmaya açmaya vesile olmasından dolayı hayırlı olduğunu düşünüyorum.

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel yayımladığı mesajda “Belediyemiz bünyesindeki kreşler, öğrenci yurdu, robotik kodlama sınıfları, sanat akademisi, Bilim ve Teknoloji Hangarı, kütüphaneler, etüt merkezleri, spor olanakları ve eğitim bursları gibi proje ve hizmetlerle çocuklarımızın yüzünü güldürmeye devam edeceğiz” dedi.

Çocuklar için atılan bu adımlara Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’ni mutlaka eklememiz gerekirdi.

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi; Kartallı çocukların belediye yönetimine katılmaları, söz sahibi olmaları ve çocuklara yönelik çocuk dostu bütçe yapılması, belediye hizmetlerinin artırılması, çocuk odaklı programlara daha fazla yatırım yapılması vb. için 2020 yılında kuruldu.

Öyle ki; pandemi koşullarında bile online ve tedbirler alınarak fiili toplantılarını yaparak meclise yakışır bir tutumla çalıştı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi, Meclis Üyesi görme engeli Mustafa Cansunar’in sunduğu Sesli Kütüphane Projesi’ni hayata geçirdi. Parklara verilen isimlerde, parkların kum zeminden yumuşak zemine geçilmesinde, Çocuk Meclisi önerileri dikkate alındı.

Yaşanan tüm bu güzel deneyimlerin ardından şimdi; Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi daha kapsayıcı ve niteliksel hale dönüşmeli ve tüm belediyeler için örnek teşkil etmelidir.

Bunun için yeni adımlar atmak gerekiyor:

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 7-11 yaş sınırı değiştirilerek ilköğretim yaşı esas alınmalıdır.

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri mahallerdeki ilköğretim okullarında seçilmelidir. Her şube bir kız bir erkek olmak üzere Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi Okul Üyesi seçmelidir. Bu üyeler yine bir kız bir erkek olmak üzere Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi Üyelerini seçmelidir.

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’nin 2 ayda bir toplanmasına mutlaka uyulmalıdır. Her meclis toplantı öncesi okullarda Çocuk Meclisi Okul Delegesi toplantıları kural haline gelmelidir.

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi proje karaları, Kartal Belediye Meclisi’nde de tavsiye karar olarak oylamaya sunulmalıdır.

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’nin çözüm istekleri anında tüm müdürlüklere iletilmelidir.

Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi “büyüklerin” yerlerini temsilen verdikleri ve özel günlerde toplanan ve büyüklerin keyfine bırakılan kararlar, alan kurum değildir. Aksine, çocuk haklarını esas alan, çocuk dostu kent yaratmak için çalışan bir kurumdur. Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’nin bu hukuku tanınmalıdır.

Kartal Belediyesi Başkanı Gökhan Yüksel’in Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 2020 23 Nisan Özel Otrumu’nda belirttiği;  Çocukların eğitim, kültürel ve sosyal etkinliklere erişim hakkı, oyun oynama için yeterli yeşil alana sahip olma hakkı, etnik köken, gelir, cinsiyet, engellilik durumu gözetilmeksizin her hizmete erişim hakkı olduğunu ve Kartal’ı yönetirken bu hakları düşünerek projeler geliştirdiklerini ve her zaman çocuklardan yana pozitif ayrımcılık gösterdikleri söylemini gerçek anlamda çocuk dostu kente dönüşmek için daha çok çaba harcanmalıdır.

UNICEF tarafından tanımlanan çocuk dostu kent kavramı, yerel yönetimlerin çocuk haklarını destekleyerek kentte şunları yerine getirmesine işaret eder:

Çocukların kent hakkında karar vericilere etkide bulunması; nasıl bir kent istedikleri hakkında düşüncelerini paylaşması; sağlık, eğitim gibi temel gereksinimlere erişebilmeleri; temiz suya ve sağlıklı besine ulaşmaları; arkadaşlarla buluşma ve kentte serbestçe oyun oynamaları; yeşil bir çevreye sahip olmaları…

Kartal’da bunları hayata geçirmek için Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi var ve ona önemli görevler düşüyor. Kartal Belediye Meclisi, çocuklar adına karar alan değil, Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’nin karar alma süreçlerine yardımcı olan bir anlayışa yükselerek çocuk dostu kent yaratmaya yardımcı olmalıdır.

Sihirli bir çiçek midir çocuk,
çorak toprakları yeşerten?
Nerede olursa olsun
bulunduğu her yerde,
umut açar insanların yüzünde…
Çocuk,
doğanın en büyük mucizesi;
insan soyunun varsıllığı;
ne dili dini ne de derisinin rengi
ayırır onu ötekinden…
Pandora’nın kutusundaki
umudun adıdır çocuk,
insanlığa bahşedilen…
               Gülsüm Cengiz’in Başka Bir Gökyüzünün Altında adlı kitabımda yer alan ÇOCUĞA ÖVGÜ şiirinden

 

Bir ön giriş olarak yazdığım bu notların sınırlı ve yetersiz olduğunun farkındayım. Ancak konunun muhatapları başta olmak üzere tüm kesimlerin sürdüreceği bir tartışma ile konu kendi niteliğini kazanacaktır. Ve ‘bizlerin yüzünde umut açacaktır.’

Yuksel Firat
Yuksel Firat
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Zehra Sayar on Yılbaşı
Deniz Özlem Er on Yılbaşı