Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaKÖŞE YAZARLARIKartal Belediyesi’nden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Önemli Bir Adım

Kartal Belediyesi’nden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Önemli Bir Adım

Kartal Belediyesi Meclisi’nde Eylül 2021 yılında Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurulması kararının ardından Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurulmasına ilişkin çalışmaları yoğunlaştırdı.

Kartal Belediyesi kadın sorunu ve toplumsal eşitlik alanında bugüne kadar Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve Kartal Belediyesi Kadın Danışma Merkezi üzerinden sürdürdüğü çalışmalarını Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile daha ileri bir noktaya taşımaktadır.
Türkiye toplumsal cinsiyet uçurumunun en derin olduğu ülkelerden biridir. Ne yazık ki, Kartal’da da bu uçurum daha az derin değildir. Sadece Kartal Belediyesi başkan yardımcılarına, müdürlerine, çalışanlarına baktığımızda bile nasıl bir tabloyla kaşı kaşıya olduğumuz en berrak şekilde görebiliriz. Hatta öyle ki, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonunda iki kadına karşın üç erkek bulunmaktadır.
Tüm buna rağmen en önemli hizmet götürülmesi gereken kadınlara, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Kartal Belediyesi çalışmaları ile önemli gelişmeler sağlayabilir.
2006 yılında “Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı” isimli proje ile yerel yönetimlerin planlama ve programlama süreçlerine toplumsal cinsiyet eşitliği prensibini yerleştirme ve bu sürece paralel olarak yerel yönetimler ile kadın örgütlerinin güçlenmesi ve aralarındaki iş birliği fırsatlarının arttırılması amaçlandı.
Bu projede, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İsveç Uluslararası Kalkınma İş Birliği Ajansı (SIDA) olarak yer almaktadır. İçişleri Bakanlığı’da proje ortalarındandır.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Türkiye’de kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği “Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında kimi belediyeler, “kadın dostu” olmayı taahhüt etmiştir. Kartal Belediyesi de Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile önemli bir adım atmaktadır. İlk adımda “Kadın Dostu Kentler” anlayışının kabulü soruna derli toplu bir bakışı beraberinde getirecektir.

“Kadın Dostu Kent Nedir?

KADINLARIN

  • Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere
  • İstihdam olanaklarına
  • Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut, güvenlik, vb)
  • Şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini ve
  • Yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerine katılımını sağlayarak
  • Erkekler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını destekleyen KENTLERDİR.

Özetle, kadın dostu kentler, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan herkesin eşit bir biçimde yararlanabileceği kentlerdir. Bu kenti mümkün kılmanın tek yolu ise katılımcı yönetimi sağlayacak mekanizmaların yerel düzeyde oluşturulması, yerel yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine kadınların ve toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının dahil edilmesi ve yerel yönetimler ile kadın kuruluşları arasında diyalog ve işbirliği alanlarının gelişmesidir.  http://www.kadindostukentler.com/kdk-kadin-dostu-kent.php
Kadın Dostu Kent anlayışı üzerinden belli çalışmaları modellemek mümkündür. Avrupa’dan çeşitli örgütlerin bir araya gelerek oluşturdukları ve 1994 yılında yayınladıkları Kadının Kent Hakkı’nda, 12 noktaya vurgu yapıldığını belirtmiştir. Bunlar;

  1. Kadınların aktif vatandaşlığı,
  2. Kadınların karar verme ve demokraside eşit olması,
  3. Kadınların eğitimden araştırmaya, tüm meslek ve çalışma alanlarında; kentsel mekânda, barınmada, kentte dolaşım ve güvenlikte eşit fırsatlara sahip olması,
  4. Kadınların bilgiye erişimlerini ve yeterliliklerini güçlendirmek için çeşitli mekânlara sahip olması,
  5. Kadınların gündelik yaşamının politik bir konu olarak ele alınması ve kadınların sosyal bağlarını geliştirecek araçlara erişimlerinin sağlanması,
  6. Kadınların doğal çevrenin korunması politikalarına dâhil edilmesi,
  7. Yoksunluk durumunda ve/veya izole edilmiş olan kadınlar da dâhil olmak üzere her kadının toplumsal güvenlik ve dolaşım hakkına sahip olması,
  8. Mahallelerde kadınların ihtiyaçlarına uygun mekânların eksikliği ile konutlarda kalite ve çeşitliliğin ve kamusal hizmetlere yakınlığın sağlanması,
  9. Toplumun tüm alanlarında özellikle de eğitimde toplumsal cinsiyet bağlamında bir bakış açısı geliştirilmesi,
  10. Üniversiteler, araştırma enstitüleri ve tüm disiplinlerde toplumsal cinsiyet konusunda fikirler yürütülmesi ve projeler üretilmesi,
  11. Toplumsal cinsiyete dair, özellikle de kalıplaşmış yargıların değiştirilmesinde medya ve yayın organlarının rol alması,
  12. Bahsedilen başlıkların güçlendirilmesi için tüm ağların kullanılması kararlarıdır. Sadri (2011)

Tüm bu önemli belirlemelerle birlikte; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele ederken toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin esas kaynağının feodalizmden devir aldığı değerlerle kendi egemenliğini pekiştiren burjuva-kapitalist sitem olduğunu görmek gerekir.
Bunu görmek soyut bir belirleme değildir. Bunu görmek çalışmanın doğru planlamasını sağlayacaktır. Örneğin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren feodal değerlerin etkin olduğu bir mahallede (Ki, Kartal’da bu durumda olan birçok mahallemiz var) bu durumu dikkate almadan sürdürülecek bir çalışma istenilen sonucu doğurmayacaktır. Ya da işçi bir kadının kadın işçi olmasından kaynaklı sorunlarını ( daha düşük ücretle çalıştırtılmasını, çocuğunun nereye bırakılacağının patron tarafından dert edilmemesini, eve gidişinin dert edinilmeden mesaiye bırakılmasını vb.) görmeden genel eşitlik soyutlamalarıyla sürdürülecek bir çalışmaya bu işçi kadınlar gülüp geçecektir.
Yeni kurulmakta olan Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile toplumsal cinsiyet eşitliği alanında daha ileri adımların atılacağı kesindir. Tüm bu adımları daha ileriye taşımak en başta kadınlar olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliğini esas tüm güçlerin aktif çabasını gerektirmektedir.
Yukarıda, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı yapılması gerekenlerden biri olarak da 11. Madde de “Toplumsal cinsiyete dair, özellikle de kalıplaşmış yargıların değiştirilmesinde medya ve yayın organlarının rol alması” olarak belirtilmiştir.
Kartal medyası Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile birlikte bu sorumluluğu yerine getirmek için çok daha sorumlu davranmakla karşı karşıyadır.
 Kartal’ın Sesi gazetesi olarak sorumluluğumuzu en ileriden yerine getireceğimize başta Kartallı kadın hemşerilerimiz olmak üzere tüm Kartallılara söz veriyoruz.
 

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Imam Ali Türkan Açık OCAK 2022 SENDİKA İSTATİSTİKLERİ
İmam Ali Türkan Açık HASAN ALİ YÜCEL
İmam Ali Türkan Açık  6284
Seçkin Alper Tamer Açık Kartal’da Emeklilikte Adalet Çağrısı
Zehra Sayar Açık Yılbaşı
Deniz Özlem Er Açık Yılbaşı
Veysel Yiğit Açık İBB’den Kartal’a 3. Kreş